Hvad er kunstig intelligens?

Måske overvejer du om kunstig intelligens (AI), kan være gavnlig for jeres forretning? Måske er du nysgerrig på AI, og vil gerne vide mere. Og måske har du erkendt, at AI er vejen frem for jeres fremtidige succes.

Hvad er kunstig intelligens?

MIQ giver dig brugbare råd omkring AI (Artificial Intelligence) Vi rådgiver andre i anvendelsen, og får dem implementeret ude i virksomhederne. Kunstig intelligens tillader dig at udrette ting, der ikke før har været praktisk mulige og på rekordtid.

Det kan AI gøre for din virksomhed?

Kunstig intelligens kan skabe nye ydelser eksternt, og internt qua sin hurtigt arbejdende analytiske sans. Det gør, at du i din forretning kan mindske tilfældigheden, da den hjælper dig med at tage beslutninger baseret på fakta i stedet for mavefornemmelser.

Kunstig intelligens kan varsle hvornår dine kunder falder fra, om dine kunder kan spare på vandet, eller om der sker et uheld lige om lidt, fordi trafikken kører for tæt.

Kunstigt intelligente algoritmer kan hjælpe med at løse mange forskellige problemer, når først du har besluttet dig for, hvad du vil bruge dem til.

Med kunstig intelligens kan du eksempelvis lave:

  • Chatbots til kunde- og medarbejder-spørgsmål
  • Produktanbefalinger til jeres kunder
  • Kundeanalyse af eksisterende og potentielle kunder
  • Kreditvurdering
  • Lagerstyring
  • …og mange flere brugbare funktioner.

Kunstig intelligens er en digitaliseringsrejse, der ændrer din forretningsmodel og giver dig mulighed for at navigere i et nyt og spændende territorium, hvor vi står klar til at hjælpe dig med både at sætte sejl og retning.

Der skal bruges kræfter på at komme i gang, og finde den korrekte retning. 

Vi starter typisk med at gennemgå fem elementer, som gennemgåes, når der tales om kunstig intelligens.

Ordet “Intelligens”

Evnen til at tilegne sig viden, opfatte og forstå sammenhænge mellem forskellige fænomener, tænke abstrakt og løse problemer

Hvad er så ‘kunstig intelligens’

Det er regnekraften fra et netværk af computere, som tilegner sig viden ved at indeksere data, og danner et overblik. Dertil vil algoritmerne så lære, at genkende mønstre i dataen, og give dig en hidtil uopnåelig indsigt og viden.

Hvad type data har I?

Hvor er de placeret, og hvor logiske er de

Hvem har overblik og indsigt i virksomhedens data. Det kan være både IT-folk og kommercielle folk, der skal inddrages. Vær kreativ og ihærdig. Data er vigtigt for at kunne skabe de algoritmer der afgør hvor langt du kommer. Virksomheder har typisk egne data. Typisk skal vi sammen forsøge, at finde lettilgængelige data, der ikke kræver store ressourcer ift. økonomi, tid eller koordination. Forsøg hurtigt, at analysere omfanget af den udfordring, der skal løses og gå efter den mindst krævende operation for at løse det.

Hvad for en type algoritmer virker for jer?

Jeres data skal gennemløbes ved hjælp af simple datadrevne algoritmer.

Der findes alle mulige modeller og algoritmer. Der er derfor relativt mange valgmuligheder, vi skal derfor finde frem til den rette der kan løse lige præcis, jeres udfordring. Først anvender vi de algoritmer der er nemme at implementere, og giver et godt udgangspunkt. Gennem tid bliver vi klogere på, hvor kompleks din udfordring er. Humlen er at man træner algoritmerne i stedet for at begrænse sig til, hvad de skal lære på forhånd. Det vindende element er, at man får de resultater som findes i data, og som måske ikke er dem, du tror, du leder efter.

Oplæring og uddannelse af din algoritme

Maskinen skal oplæres eller uddannes i målrettede algoritmer af mere kompleks karakter

Der må derfor arbejdes endnu hårdere på, at opstøve eller skabe flere data. Data kan komme i forskellige former, og fra forskellige kilder. Der spejles mod egne samt eksterne kilder for at se, om der kan findes nye data. Det kunne være sociale medier, forskningsartikler, andre af jeres egne data, offentlige data, statistik el. lignende. Data er meget værdifuldt, og vi kan dybest set ikke få nok data.

Etablér og opdatér algoritmen, og anvend de nye observationer

På et tidspunkt er algoritmen god nok og kan anvendes.

Oplæringen af maskinen vil give dig observationer, som du kan arbejde med i din forretningsudvikling, og med udgangspunkt i disse ændrer du på omverdenen. Du påvirker også din algoritme, fordi du berører de data den uddrager sin forståelse af verden på. Den del er kompleks, og derfor er det vigtigt, at vide eksakt hvad man gør, idet funktionen er med til at påvirke din forretning og dine beslutninger fremadrettet. Nogle udfordringer er relativt simple, og kan klares af standardløsninger, mens andre kræver dybere indsigt og specialudviklet teknologi.

Begiv jer videre med datadrevet tilpasning af virksomheden

Når ovenstående fire steps er taget, er man med garanti blevet klogere på sin virksomhed.

Her behøver vi dog ikke at stoppe samarbejdet. Når man bevæger sig fra en traditionel virksomhed, og til en fuld datadrevet måde at foretage beslutninger på, er man på en rejse. Undervejs er man med ret stor sikkerhed blevet klogere på sin virksomhed, og har fået nye idéer til organisation eller forretningsudvikling. Det er desuden nævneværdigt at din algoritme også er en ny assistent, der kræver vedligehold med jævne mellemrum.

Hvad er Kunstig intelligens · AI · Artificial Intelligence?

Enhver teknik, der muliggør at computeren overvejer, lærer og tager beslutninger hvor den nærmest efterligner menneskelig intelligens og logik.

Hvad er en Algoritme?

En metode-model, der består af en række sekvenser – udført i bestemt rækkefølge – der giver et resultat.

Hvad er Datafangst · Datahøst?

Indsamling af data over længere tid via forskelligt sensorudstyr eller software, som f.eks. kan anvendes i maskinlæring.

Hvad er Neurale netværk?

En variation af maskinlæringsalgoritmer, som er inspireret af menneskehjernens opbygning. Algoritmen bliver benyttet til at iagttage mønstre og fremkomme med kvalificerede bud på mønstrenes sammenhænge eller deres eventuelle vægtninger.

Hvad er Internet of Things?

Et netværk af elektro-udstyr, som kan indsamle og distribuere data over internettet.

Hvad er Deep learning · Deep neural networks?

Højkomplekse neurale net, som kan have millionvis af parametre der gennemløbes.

Hvad er Big data?

Data som samles i meget store mængder og behandles meget hurtigt og antager forskellige udformninger. Big data dækker også over det datagrundlag, som kan indsamles, behandles og analyseres, og som er med til at fortolke verdenen omkring os.

Hvad er Data mining · Text mining?

Det er når man finder mønstre og strukturer i store mængder af data, som man analyserer. Anvendes sammen med maskinlæring.

Hvad er Machine learning · Maskinlæring?

En metode til kunstig intelligens, hvor computeren lærer fra data-eksempler og gennem gentagen træning bliver konstant bedre til at udføre en given opgave. Maskinlæring forudsætter man har store mængder af data til rådighed. Datamængden, datakvaliteten og algoritmen, er udslagsgivende for maskinens resultatopnåelse.

Hvad er Chatbots?

Virtuelle services, der anvendes til person-kommunikation – oftest spørgsmål og svar på bestemte emner. Nogle chatbots anvender i vore dage kunstig intelligens til at bestemme brugerens intentioner, humør m.v. for at give et relevant svar. Chatbots kommunikerer via tekst (chat).

Hvad er Digitale assistenter?

Avancerede chatbotter, som også kan kommunikere via tale. Kernefunktionen er som ved chatbots oftest at fastslå brugerens intentioner og give et rimeligt svar.

Hvad er Billedgenkendelse?

AI baseret teknik til systematisk kategorisering af indhold i billeder eller dele af dem. Kan besvare spørgsmål som f.eks. ‘Hvad er der på dette billede?’ eller ‘Hvor på dette billede er der en cykel?’

Kom i gang med algoritmerne

Du har muligvis en spændende forretningsidé, og har brug for data til at realisere den? Eller måske har du en masse data og brug for algoritmer til at regne på dem? Eller måske mener du, at du ikke har nogen af delene, men at du gerne vil vide hvordan du kunne anvende kunstig intelligens til at udvikle specifikt din virksomhed?

MIQ™ kan hjælpe dig på vej. På disse sider kan du finde svar på, hvordan du kommer videre på trin-basis. Inden du går i gang, bør du beslutte hvad du vil opnå med kunstig intelligens. En problemformulering som er let at forstå, er det absolut allervigtigste. Hvilken udfordring vil du have løst – eller hvilket problem vil du finde svar på?

Er du på startniveauet, har du sikkert mest brug for en uvildig sparringspartner, der kan assistere

dig med, at få ideer til hvordan du kan udvikle din virksomhed med kunstig intelligens – enten i dit produkt eller i din produktion.

Det er afgørende, at du fra start definerer et målbart parameter, som alle kan forstå, og som beskriver hvor tæt I er på en løsning undervejs i processen. Hvis du for eksempel ønsker, at finde antallet af ruter til et rejsemål, hvornår er du så tilfreds? Er det, når du har genkendt 3, 5 eller 50 versioner af mulighederne?

Når dit formål og din problemformulering er færdiggjorte, er første step i processen at finde data. Der skal ses på hvilke relevante data du selv har liggende, og hvilke data du kan begynde at skabe – det kan gøres på flere måder.

Andet step er at arbejde dig gennem data. Det er først her, at maskinlæring og algoritmer kommer ind i billedet.

 

Tredje step er oplæring af din algoritme samt søgning efter endnu flere data, som din algoritme kan regne på.

Når du begynder at få resultater baseret på data, er du klar til fjerde step, hvor du  skal ændre din algoritme ud fra de svar, den har givet dig. Du skal kigge grundigt på de nye indsigter, du har opnået. Når du får resultater baseret på data, får du måske ikke de svar, du forventede. Måske tvinger de dig til at gå i en helt anden retning og tage helt andre beslutninger, end du havde forestillet dig.

Og så skal du kigge på din organisation. Det bør du rent faktisk gøre flere gange undervejs.

For de nye indsigter kræver måske, at du skal gentænke dele af din virksomhed og give plads til nye forretningsidéer.

Virker en Chatbot

interessant?

Ønsker du at høre mere om ideer til, hvordan vi sammen kan implementere en Chatbot hos jer, er du meget velkommen til at kontakte os via kontaktformularen til højre. 

MIQ APS
CVR: 38885189
+45 3939 4050
hello@miq.ai

Sjælland
Business Centre Raadhuspladsen
Raadhuspladsen 16
København 1550

Jylland
Snaremosevej 23D
7000 Fredericia

 

 

BIZMIQ
Events
Blog